Bilim

Tarihteki Dördüncü Yerçekimi Dalgası Gözlemlendi

Bilim adamları, iki kara deliğin çarpışması sayesinde bir “yerçekimi dalgası” daha gözlemlediler!

İtalya’da bulunan yerçekimi dalgası rasathanesinin yardımıyla, iki kara deliğin çarpışması sonucu ortaya çıkan yerçekimi dalgası, başarılı olarak gözlemlenen dördüncü yerçekimi dalgası olarak tarihe geçti.

Albert Einstein tarafından öngörülen yerçekimi dalgaları, aslında genel görelilik teorisinin bir parçası. İki büyük yerçekimi kaynağının – bu durumda iki karadeliğin – bir birlerine çok yaklaşması durumunda, iki objenin arasındaki yer çekimi farkı, bir birleri etrafında çılgın hızlarda dönmeye başlamaları nedeniyle yüksek frekansta dalgalar yaymaya başlıyor. Normalde yerçekimi dalgalarını gözlemlemek neredeyse imkansız, ancak onlarca Güneş ağırlığında iki objenin bir birine çok yaklaşması ve çarpışması, yerçekimi dalgalarını gözlemlemeyi çok daha kolay hale getiriyor.

İlk yerçekimi dalgası 2015’te ABD’de gözlemlenmişti. Bu fenomenin en son gözlemlendiği tarih ise 14 Ağustos’ta iki devasa kara deliğin (biri 31, diğeri de 25 Güneş’e bedel kütlede), 1.8 milyar ışık yılı uzakta çarpışması sonucu ortaya çıktımıştı.

Şimdi keşfedilen ve yeni ortaya çıkan karadelik ise 53 Güneş kütlesine bedel. İtalya’da bulunan European Gravitational Observatory (EGO) tarafından keşfedilen olay, rasatanenin gerçekleştirdiği ilk gözlemi oldu. Bu derece şiddetli olaylardan ortaya çıkan yerçekimi dalgaları bile, küresel yerçekimi gözlemevi ağı tarafından doğrulanmak zorunda oluyor. Bundan önce keşfedilen diğer dalgaların tümü ilk olarak ABD’de bulunan Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO) tarafından keşfedilmişti.

Comment here