Yazılım

7 Garip Windows İşlevi ve Asıl Görevleri!

Çoğu kullanıcı, PC’sindeki dosyaların çok küçük bir kısmıyla ilgileniyor. Aslında sisteminizde kişisel dosyalarınız haricinde binlerce işletim sistemi dosyasıbulunuyor. Belirli bir problemi çözmeye çalışmıyorsanız, bu dosyaları muhtemelen hiç karıştırmamanız gerekiyor.

Ancak Windows klasörlerinde veya ayarlarında bazen rastladığınız ve kafanızı kurcalayan isimler olmuş olabilir. Aşağıda bunların en gariplerini ve aslında ne işe yaradıklarını sıraladık.

1. Vulkan çalışma zamanı kütüphaneleri

Konum: Windows 10’un Ayarlar ve Özellikler penceresi, eski Windows’larda Uygulamalar ve Özellikler.

Zararlılara karşı savaşırken özellikle garip isimli dosyalara dikkat ederiz. Ancak Vulkan Run Time Libraries, Star Trek temalı bir virüs değil. DirectX gibi bir grafik API’sı olan Vulkan, 3 boyutlu oyun performansını iyileştiriyor. Her oyun bu API’yı kullanmıyor ancak entegre grafik kartı olan bir PC’niz varsa, bu API’dan faydalanıyor olabilirsiniz.

2. Microsoft Passport

Konum: Hizmetler ekranı ve Görev Yöneticisi

Microsoft pasaportu ne işe yarayacak? Bilgisayarınız ülkeden çıkıp gitmeyi mi planlıyor?

Maalesef bu pasaportla yolculuk yapmanız mümkün değil. Microsoft Passport, çeşitli Microsoft hizmetlerine oturum açmanızı sağlayan bir hizmet. Bu sayede örneğin tek bir Microsoft uygulamasına oturum açtığınızda, diğerlerine de oturum açmış oluyorsunuz.

3. Sistem kesintileri (interrupt)

Konum: Görev yöneticisi

İngilizcesine alışık olsak da, Görev Yöneticisi’nde gördüğümüz “Sistem kesintileri” sanki elektrik kesintileriyle ilgili bir şeyler anlatıyor. Ancak durum tam olarak bu değil.

Sistem Kesintileri aslında gerçek bir işlem değil ve sisteminizin çalışması için hayati öneme sahip. Bu girdi, “kesintilerin” (orijinal adıyla interrupt veya IRQ) ne kadar işlemci harcadığını gösteren bir yer tutucu. Örneğin klavyeyle yazı yazmaya başladığınızda Sistem kesintilerinin kullandığı işlemci oranı artış gösterir.

Burada sürekli olarak yüzde 3-4’ten fazla değerler görüyorsanız, donanımsal bir sorununuz olabilir.

4. Sistem bağlantısı aracısı (Network Connection Broker)

Konum: Hizmetler

Aslına bakarsanız bu işlev, Türkçe’ye çevrildiğinde ilgi çekiciliğini kaybediyor. İngilizcede ise sisteminiz, borsada alım satım işlerine koyulmuş gibi bir izlenim bırakıyor.

Bu hizmetin asıl amacı Modern uygulamaların gerektiğinde uyarıları alabilmesi. Bu hizmet kapalı olduğunda, örneğin Posta uygulaması yeni epostalar için sinyal alamıyor.

5. Spaceman.exe

Konum: C:\Windows\System32 ve Task Manager.

System32 klasöründe (bu klasörde yaptıklarınıza dikkat edin) rastlayacağınız spaceman.exe, sanki bir uzay oyununun veya astronomi yazılımının bir parçası gibi duruyor. Ancak isimler, daha önce de gördüğümü gibi yanıltıcı olabiliyor. Spaceman.exe aslında disk bölümleme araçlarıyla ilgili bir dosya. EaseUS Partition Master veya benzer bir araç yüklediyseniz, bu işleme rastlamanız mümkün. Windows, bu işlemi “depolama alanları yöneticisi” olarak açıklıyor.

6. Bubbles.scr

Konum: C:\Windows\System32

System32 klasörü, korkunç isimli dosyalarla dolup taşıyor. Buradaki “bubbles” (baloncuklar) ise diğer dosyalardan çok daha dost canlısı gibi duruyor. Bu kez gerçekten de öyle çünkü bubbles, Windows’un klasik ekran koruyucularından bir tanesi. Windows 10’da devre dışı olsa da hala yerinde duruyor ve dilerseniz aktif hale getirilebiliyor.

Comment here