Bilim

Çin’de İlk Kez Maymun Klonlandı

Çin’de iki tane makak maymunu klonlanarak dünyada ilk defa bir primat türü klonlanmış oldu. 

Canlı klonlama çalışmaları uzun yıllardır yapılıyor. Ancak bu çalışmalar aslında yeni sayılır. 1950’lerin sonunda canlı klonlama çalışmalarında önemli mesafeler katedildi. 1996 yılında hemen herkesin bildiği meşhur koyun Dolly klonlandı. Koyun Dolly‘nin klonlanması genetik çalışmaları için adeta bir milattı çünkü klonlanan ilk memeli canlı olmuştu. 1996 yılında kopyalanan koyun Dolly 2003 yılında ölmüştü.

Koyun dışında şebek,sığır,kedi,katır,at gibi hayvanlar da klonlandı. Geçtiğimiz günlerde de bu alanda yeni bir gelişme yaşandı. Çin’de ilk kez bir primat türü klonlandı. Klonlanan iki makak maymunu böylece önemli bir gelişme olarak genetik çalışmalar arasında yerini aldı. Klon maymunlardan birine Zhong Zhong (Çinçe ‘ulus’ demek), diğerine Hua Hua ismi verildi.

Bir primat türünün klonlanması birçok yeni gelişmeyi de beraberinde getirecek gibi duruyor. Nitekim Çin Bilimler Akademisi, maymun klonlanmasının kanser gibi kalıtsal bazı hastalıkların araştırılmasında kullanılabileceğini belirtiyor. İnsanlarda görülen bu tip genetik hastalıklar için bu klon maymunlar denek olarak kullanılabilecek.

Aynı zamanda primat klonlanmasının insan klonlamaya giden yolda önemli bir gelişme olduğu belirtiliyor. İnsan klonlamak her ne kadar etik kurallara aykırı olsa da gelecekte insan klonlama çalışmaları yapılabilir.

Yorumlarınızı bu yayının altında paylaşabilirsiniz.

Yayını beğendiyseniz sosyal medyada paylaşmayı unutmayın.

Bilim ve teknoloji alanındaki diğer gelişmelere göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Comment here