Bilim

İnsanlığın Tarıma Geçmesi İklim Değişikliğine Neden Olmuş Olabilir

ABD’de yapılan bir araştırmaya göre insanlığın tarıma geçmesiyle birlikte çiftçilerin yaptıkları uygulamalarla iklim değişikliğine neden olabilecekleri ortaya çıktı. Detaylara bakalım.

İnsanoğlu tarihin ilk dönemlerinde avcılık ve toplayıcılıkla geçimini sağlıyordu. Zamanla insanlar topraktan ürün elde etmeyi öğrendi ve tarıma geçti. Binlerce yıldır insanoğlu tarımla besin elde ediyor. ABD’de yapılan bir araştırmaya göre tarım iklim değişikliğine katkı yapmış olabilir.

Pirinç yetiştirmek,  çiftlik hayvanlarını yetiştirmek, tarlaları sulamak gibi tarım uğraşları temelde Dünyanın iklimini değiştirmiş olabilir. Buna gerekçe olarak eski tarım uygulamalarının karbondioksit ve metan gibi ısıyı emen gazların salınımını arttırması gösteriliyor. Bilim adamlarına göre tarımın bu etkisi olmasaydı Sanayi Devriminin başladığı yıllarda buzul çağının başlaması gerekirdi. Son buzul dönemi yaklaşık 12 bin yıl önce sona ermişti ve Dünya o zamandan beri bir ara dönem olan Holosen’de bulunuyor.

ABD’nin Wisconsin-Madison Üniversitesi’nden kıdemli bir bilim adamı olan Stephen Vavrus, “Erken tarım olmasaydı, Dünya’nın iklimi bugün çok daha serin olurdu” dedi.

Bilimsel Raporlar dergisinde yayınlanan çalışmanın başyazarı Vavrus, “Tarım çevreyi etkileyecek kadar karbondioksit ve metan gazı üretmiştir.
Bulgular, mevcut jeolojik zaman dilimimizi Holosen olarak adlandırdığımız 800.000 yıl öncesine benzer şekilde gelişmiş sofistike bir iklim modeline dayanmaktadır.

Bu haberin orjinaline ve daha detaylısına asianage.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Yorumlarınızı bu yayının altında paylaşabilirsiniz.
Yayını beğendiyseniz sosyal medyada paylaşmayı unutmayın.

Comment here