HaberTeknoloji

YouTube Reklamlarında Kripto Para Virüsü Bulundu

Dünyanın en büyük video platformu YouTube’da videolarda yer alan Google reklamlarında kripto para virüsü tespit edildi.

Kripto paralar yakın zamanda gündemimize girdi ve halen kripto paralarla ilgili yeni gelişmeler ve haberler ortaya çıkıyor. Bitcoin, ethereum, litecoin, monero ve daha birçok kripto para birimi bulunuyor. Bu kripto paralardan biri olan monero, YouTube videolarındaki reklamlarda tespit edildi.

Antivirüs üreticisi Trend Micro araştırmacıları YouTube videolarında yer alan Google reklamlarında kripto para virüsü tespit etti. Monero isimli kripto paralar YouTube videolarında yer alıyor ve bu reklamlara tıklandığında monerolar kişinin bilgisayarına virüs gibi yükleniyor. Özellikle Google‘ın doubleclick yani çift tıklama reklamlarında bu durum görülüyor. Bu kripto paralar şifrelenmek için bilgisayarın CPU’sunun yaklaşık %80’ini kullanıyor fakat cihaza zarar vermiyor. Bilgisayardan veri de çalmıyor. Fakat kripto para madenciliği yapanlar bilgisayarınıza erişerek virüs gibi yerleşen kripto parayı toplayabilirler. Şu anda bu durumdan etkilenen ülkeler arasında Japonya, Fransa, Tayvan, İtalya ve İspanya bulunuyor.

Coinhive nedir sorusunun işte cevabı tam da bu. Yani sitelere, sitelerdeki reklamlara gizlice kripto para yerleştirmeye coinhive denir. Bu sitelere ziyaretçi geldikçe kripto para miktarı da artar.

Peki kripto para virüsünden korunmak için ne yapılmalı? Uzmanların ilk önerisi kaliteli antivirüs programları kullanmak yönünde. Ayrıca internete girerken kaliteli internet tarayıcıları kullanılmalı, güvenilir olmayan yerlerden dosya indirilmemeli.. Bu şekilde her türlü virüsten korunma sağlanabilir.

Yorumlarınızı bu yayının altında paylaşabilirsiniz.

Yayını beğendiyseniz sosyal medyada paylaşmayı unutmayın.

İnternet Dünyası kategorisinden daha fazla yayını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Comment here