Yazılım

Windows 10’da Bilgisayar Performansını Yükseltmeye Yönelik İpuçları

 

Yavaş bir bilgisayar sizi de yavaşlatıyor mu? Bu durumda, Windows 10 bilgisayarınızın daha iyi çalışmasına yardımcı olmak için aşağıdaki önerilerden bazılarını deneyin. İpuçları sırayla listelenmektedir; bu nedenle ilkinden başlayın, sorunu düzeltip düzeltmediğini görün ve düzeltmiyorsa bir sonrakine devam edin.

 

1-Windows ve cihaz sürücülerinin en son güncelleştirmelerine sahip olduğunuzdan emin olun.

   Bilgisayarınızdan en iyi şekilde yararlanmanın en iyi yollarından biri Windows 10’un en son sürümünün yüklü olduğundan emin olmaktır. Güncelleştirmeleri denetlediğinizde bilgisayarınız da en son cihaz sürücülerini denetler, bu da bilgisayarınızın performansını iyileştirmenize yardımcı olabilir.

Güncelleştirmeleri denetlemek için

  1. Başlangıç  düğmesini seçin, ardından Ayarlar  > Güncelleştirme ve güvenlik  > Windows Update  > Güncelleştirmeleri denetle’yi seçin.
  2. Güncelleştirme durumu bölümüne bakın ve aşağıdakilerden birini yapın:
    • Durum bilgisi, Cihazınızın güncel olduğunu gösteriyorsa sonraki ipucuna geçin.
    • Durum bilgisi, Güncelleştirmelerin mevcut olduğunu gösteriyorsa Şimdi yükle’yi seçin ve bu yordamda bir sonraki adıma geçin.
  3. Yüklemek istediğiniz güncelleştirmeleri seçin, ardından Yükle’yi seçin.
  4. Bilgisayarınızı yeniden başlatıp her zamanki gibi kullanın ve ardından daha iyi çalışıp çalışmadığına bakın.

   Güncelleştirmeleri otomatik olarak nasıl yükleyebileceğiniz de dahil olmak üzere güncelleştirmeler hakkında daha fazla bilgi için bk. Windows Update SSS.

Bilgisayarınız hâlâ yavaş çalışıyorsa sonraki ipucuna geçin.

2-Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve yalnızca ihtiyacınız olan uygulamaları açın.

   Çok sayıda uygulamanın, programın, web tarayıcısının vs. açık olması bilgisayarınızı yavaşlatabilir. Bu durum geçerliyse bilgisayarınızı yeniden başlatın ve kullanmadığınız uygulamaları, programları ve pencereleri kapatın.

Bilgisayarınızı yeniden başlatmak için

  1. Başlangıç  düğmesi > Aç/Kapa  > Yeniden Başlat‘ı seçin.
  2. Bilgisayarınız yeniden başlatıldıktan sonra yalnızca ihtiyacınız olan uygulamaları açın ve işiniz bittiğinde kapatın.

   Bazen, Windows’un daha önceki bir sürümü için geliştirilen uygulamalar Windows 10’da da hâlâ çalışır, ancak bilgisayarınızı yavaşlatabilir. Belirli bir programı açtıktan sonra bu oluyorsa yazılım şirketinin web sitesinde güncelleştirilmiş bir sürüm olup olmadığını denetleyin veya Program Uyumluluğu Sorunu Gidericisi’ni çalıştırın.

Program Uyumluluğu Sorunu Gidericisi’ni çalıştırmak için

  1. Görev çubuğundaki arama kutusuna sorun gidermeyazın ve ardından Sistem ayarları altında listelenen Sorun Gidermeyi seçin.
  2. Sorun Giderme’de Program Uyumluluğu Sorunu Gidericisi > Sorun gidericiyi çalıştır’ı seçin.
  3. Sorun yaşadığınız programı seçin. Ardından İleri’yi seçin ve sorun giderici ile devam edin.

Bilgisayarınız hâlâ yavaş mı çalışıyor? Devam edin.

3-Belleği ve bellek kullanımını denetleyin.

   Bellek ile ilgili yapmanız gereken ilk iş, ne kadar belleğe (RAM) sahip olduğunuzu ve bunun ne kadarının halihazırda kullanıldığını tespit etmektir. Bu bilgileri ve çok daha fazlasını Görev Yöneticisi’nde bulabilirsiniz.

Belleği ve bellek kullanımını denetlemek için

  1. Ctrl + Alt + Delete tuşlarına basın ve ardından Görev Yöneticisi‘ni seçin.
  2. Görev Yöneticisi’nde Daha fazla ayrıntı > Performans sekmesi > Bellek.
    ögesini seçin
    İlk olarak toplam ne kadar belleğe sahip olduğunuza bakın ve ardından grafiği kontrol edip ne kadar RAM kullanıldığına bakın.
Toplam ve kullanımda olan bellek miktarı
  1. Toplam bellek (RAM) miktarı
  2. Kullanılan bellek miktarı

   RAM’inizin büyük bir kısmının düzenli olarak kullanıldığını fark ederseniz mümkünse (özellikle bilgisayarınızın 1 veya 2 gigabayt (GB) RAM’i varsa) daha fazla RAM eklemeyi deneyin. Bilgisayar modelinizin hangi tür RAM kullandığı hakkında daha fazla bilgi edinmek için ilk olarak Görev Yöneticisi’nden bellek bilgilerine bakın ve ardından daha ayrıntılı bilgi için bilgisayar üreticinizin web sitesini ziyaret edin.

Ne tür belleğiniz (RAM) olduğunu öğrenin
  1. Bilgisayarın kullandığı bellek (RAM) türü
  2. RAM hızı
  3. Kullanılan bellek yuvaları

Windows 10 için minimum bellek gereksinimleri hakkında bazı bilgiler aşağıda verilmiştir:

  • Windows 10 (32-bit) bir bilgisayarda 1 GB RAM ile çalışabilir ancak 2 GB ile daha iyi çalışır. Daha iyi performans için 3 GB veya daha fazla olacak şekilde bellek ekleyin.
  • Windows 10 (64-bit) bir bilgisayarda 2 GB RAM ile çalışabilir ancak 4 GB ile daha iyi çalışır. Daha iyi performans için 6 GB veya daha fazla olacak şekilde bellek ekleyin.

Windows 10 için sistem gereksinimleri hakkında daha fazla bilgi için Windows 10 Belirtimleri sayfasına bakın.

Performansı iyileştirmek için ReadyBoost kullanın

   Daha önceki Windows sürümlerinde olduğu gibi Windows 10’da da ReadyBoost vardır. ReadyBoost, USB flash sürücü gibi çıkarılabilir bir sürücü kullanarak, bilgisayarınızı açmadan ve daha fazla bellek (RAM) eklemeden bilgisayarınızın performansını iyileştirmenizi sağlar. ReadyBoost kullanmak için en az 500 MB boş alanı ve yüksek veri aktarım hızı olan bir USB flash sürücü veya bir bellek kartı gereklidir. ReadyBoost hakkında daha fazla bilgi için bk. Windows 10’da ReadyBoost.

ReadyBoost kullanmak için

  1. USB flash sürücüyü bilgisayarınızın USB bağlantı noktasına takın.
  2. Görev çubuğunda, Dosya Gezgini‘ni seçin.
  3. USB flash sürücüyü (veya SD kartı) basılı tutun (veya sağ tıklayın), ardından Özellikler‘i seçin.
  4. ReadyBoost sekmesini seçin ve ardından Bu cihazı kullan’ı seçin.
    Windows, cihazın ReadyBoost kullanıp kullanamayacağını belirler. Kullanamayacaksa, size bir ileti görüntüleyerek bunu bildirir.
  5. Windows, belleği en iyi durum getirmek için ne kadar boş alan kullanılacağını belirledikten sonra bu alanı ayırmak için Tamam seçeneğini seçin, böylece ReadyBoost bunu kullanabilir.

    Dosya Gezgini’nde USB flash sürücünün içeriğine baktığınızda, flash sürücüde ReadyBoost.sfcache adlı bir dosya görürsünüz. Bu dosya ne kadar bir alanın ReadyBoost için ayrıldığını gösterir.

Performansı artırmak için disk belleği dosya boyutunu değiştirin

   Disk belleği dosyası, Windows’un sabit diskinizde bellek gibi kullandığı bir alandır. Disk belleği dosyası boyutunu artırmak bilgisayarınızın performansını iyileştirmeye yardımcı olabilir.

  1. Görev çubuğundaki arama kutusuna gelişmiş sistemyazın ve ardından Denetim masası altında listelenen Gelişmiş sistem ayarlarını görüntüle’yi seçin.
  2. Sistem Özellikleri’nde Gelişmiş sekmesindeki Performans alanında Ayarlar ögesini seçin.
  3. Performans Seçenekleri bölümünde Gelişmiş sekmesi > Sanal bellek alanında Değiştir ögesini seçin.
  4. Tüm sürücülerde disk belleği dosyası boyutunu otomatik yönet onay kutusunun işaretini kaldırın.
  5. Özel boyut‘u seçin, ardından ilgili kutulara başlangıç boyutunu (MB olarak) ve en büyük boyutu girin.
  6. Ayarla > Tamam‘ı seçin.
  7. Başlangıç  düğmesi > Aç/Kapa  > Yeniden Başlat‘ı seçerek bilgisayarınızı yeniden başlatın.

Daha iyi çalışıp çalışmadığını görmek için bilgisayarınızı kullanın. Çalışmıyorsa sonraki ipucunu deneyin.

4 – Bilgisayarınızı bir sistem geri yükleme noktasından geri yükleyin.

   Bilgisayarınızı geri yüklemek, bilgisayarınızda sorunlara yol açabilecek son değişiklikleri geri almanın bir yoludur. Yakın zamanda yüklediğiniz bir uygulama, sürücü veya bir Windows güncelleştirmesinin sorunlara yol açtığını düşünüyorsanız bilgisayarınızı geçmişteki bir noktaya geri yükleyerek tekrar normal çalışmasını sağlayabilirsiniz. Buna geri yükleme noktası denir.

Bilgisayarınızı bir geri yükleme noktasından geri yüklemek için

  1. Görev çubuğundaki arama kutusuna geri yükleme noktası yazın, ardından sonuçlar listesinden Geri yükleme noktası oluştur‘u seçin.
  2. Sistem Özellikleri kutusunda Sistem Koruma sekmesinde Sistem Geri Yükleme’yi seçin.
  3. İleri’yi seçin, ardından soruna neden olabileceğini düşündüğünüz uygulama, sürücü veya güncelleştirme ile ilgili geri yükleme noktasını seçin. Daha sonra İleri > Son’u seçin.
  4. Bilgisayarınızı yeniden başlatın. Performansın iyileşip iyileşmediğini görmek için daha önce yaptığınız şeyleri yapın.

Bir geri yükleme noktası göremiyorsanız bunun nedeni sistem korumasının kapalı olması olabilir.

Sistem korumasını açmak için

  1. Görev çubuğundaki arama kutusuna geri yükleme noktası yazın, ardından sonuçlar listesinden Geri yükleme noktası oluştur‘u seçin.
  2. Sistem Özellikleri kutusunda Sistem Koruma sekmesindeki Yapılandır’ı seçin.
  3. Ayarları Geri Yükle alanında Sistem korumasını aç > Tamam’ı seçin.

Bilgisayarınız hâlâ yavaş çalışıyorsa sonraki ipucunu deneyin.

5 – Başlangıçta açılan gereksiz programları devre dışı bırakın.

   Bilgisayarınızı açtığınızda bazı programlar otomatik olarak başlatılır ve arka planda çalışır. Bu programları devre dışı bırakarak bilgisayarınız başladığında çalışmamalarını sağlayabilirsiniz.

   Birçok program, Windows başlatıldığında otomatik olarak çalışacak biçimde tasarlanmıştır. Yazılım üreticileri çoğunlukla programlarını kullanmak istediğinizde hemen açılmaları için arka planda açılacak biçimde ayarlar ve bunların çalıştığını göremezsiniz. Bu çok kullandığınız programlar için faydalıdır ancak Windows’un açılması için geçen süreyi uzatacakları için sık kullanmadığınız programlar için faydalı değildir.

Otomatik olarak başlatılan programları bulun

   Bazen görev çubuğunun en sağında bulunan bildirim alanındaki program simgelerine bakarak hangi programların otomatik olarak başlayacağını belirleyebilirsiniz. Öncelikle, otomatik olarak başlatılmasını istemediğiniz programların burada olup olmadığına bakın. Programın adını anlamak için fare işaretçisini simgenin üzerine getirin. Herhangi bir programı ıskalamamak için Gizli simgeleri göster  seçeneğini belirlediğinizden emin olun.

Bildirim alanında gizli simgeleri gösterme

Fare üzerine getirildiğinde gizli simgeleri gösteren bildirim alanı

   Bildirim alanını denetledikten sonra bile başlangıçta otomatik olarak çalışan bazı programları gözden kaçırabilirsiniz. Otomatik olarak başlatılan tüm programları bulmak ve Windows açıldığında otomatik olarak başlatılmasını istemediklerinizi durdurmak için yapmanız gerekenler aşağıda açıklanmıştır.

Bir programın otomatik olarak başlatılmasını durdurmak için

  1. Ctrl + Alt + Delete tuşlarına basın ve Görev Yöneticisi‘ni seçin.
  2. Görev Yöneticisi’nde, sol alt köşedeki Diğer ayrıntılar‘ı, ardından Başlangıç sekmesini seçin.
  3. Bir programın otomatik olarak başlatılmasını durdurmak için programı seçin ve ardından Devre dışı bırak ögesini seçin.
    Belirli bir uygulama veya program hakkında sorularınız varsa daha fazla bilgi için programın destek sayfasına bakın.
  4. Bilgisayarınızı yeniden başlatın. Hâlâ aynı performans sorunlarını yaşayıp yaşamadığınızı görmek için daha önce bilgisayarınızda yaptığınız şeyleri yapın.

   6 – Virüsleri ve kötü amaçlı yazılımları denetleyin ve kaldırın.

   Virüs, kötü amaçlı yazılım veya diğer kötü amaçlı yazılımlar bilgisayarınızın yavaş çalışmasına neden olabilir. Bazı diğer belirtilere örnek olarak beklenmedik açılır iletiler, beklenmeyen şekilde otomatik olarak çalışmaya başlayan programlar veya sürekli çalışan sabit diskinizin çıkardığı sesler verilebilir.

   Virüslerle ve kötü amaçlı yazılımlarla başa çıkmanın en iyi yolu kötü amaçlı yazılımdan koruma uygulaması ve virüsten koruma yazılımı çalıştırıp güncel tutarak bunları engellemeye çalışmaktır. Önlemler alsanız bile yine de bilgisayarınıza virüs bulaşabilir.

   Windows 10’da bulunan Windows Defender’ı kullanarak bilgisayarınızı virüsler ve diğer kötü amaçlı yazılımlar için tarayabilirsiniz. Daha fazla bilgi için bk. Bilgisayarınızı koruma.

Windows Defender kullanarak virüs taraması yapmak için (Windows 10 Sürüm 1703)

  1. Başlangıç  düğmesi > Ayarlar  > Güncelleştirme ve güvenlik  > Windows Defender > Windows Defender’ı aç seçeneğini belirleyin.
  2. En son tanım dosyasına sahip olduğunuzda emin olmak için Güncelleştirme sekmesi > Tanımları Güncelleştir‘i seçin.
  3. Giriş sekmesi > Şimdi Tara‘yı seçin, ardından Windows Defender’ın virüs ve kötü amaçlı yazılım taramasını tamamlamasını bekleyin.
  4. Tarama sonuçlarına göre aşağıdakilerden birini yapın:
    • Windows Defender bir virüs veya kötü amaçlı yazılım tespit eder ve bunu kaldıramaz veya karantinaya alamazsa yardım için Microsoft Desteği ile iletişime geçin.
    • Virüs bulunmazsa bilgisayarınızı yeniden başlatın ve bilgisayarınızla yaşadığınız performans sorunlarını yeniden oluşturmayı deneyin.

Windows Defender kullanarak virüs taraması yapmak için (Windows 10 Sürüm 1709)

  1. Başlangıç  düğmesi > Ayarlar  > Güncelleştirme ve güvenlik  > Windows Defender > Windows Defender Güvenlik Merkezi’ni aç seçeneğini belirleyin.
  2. Virüs ve tehdit koruması’nı ve ardından Koruma güncelleştirmeleri > Güncelleştirmeleri denetle‘yi seçin en son tanım dosyasına sahip olduğunuzdan emin olun.
  3. Virüs ve tehdit koruması sekmesini ve Hızlı tarama’yı seçin, ardından Windows Defender Güvenlik Merkezi’nin virüs ve kötü amaçlı yazılım taramasını tamamlamasını bekleyin.
  4. Tarama sonuçlarına göre aşağıdakilerden birini yapın:
    • Önerilen gelişmiş taramayı çalıştırın. Bu tarama daha uzun sürer ancak bilgisayarınızda tehditleri daha kapsamlı bir şekilde arar.
    • Windows Defender Güvenlik Merkezi bir virüs veya kötü amaçlı yazılım tespit eder ve bunu kaldıramaz veya karantinaya alamazsa yardım için Microsoft Desteği ile iletişime geçin.
    • Virüs bulunmazsa bilgisayarınızı yeniden başlatın ve bilgisayarınızla yaşadığınız performans sorunlarını yeniden oluşturmayı deneyin.

Windows Defender Çevrimdışı ile kötü amaçlı yazılım ve virüs taraması yapmak için (Windows 10 Sürüm 1703)

  1. Bilgisayarınızda açık olan belgeleri ve diğer programları kaydedin.
  2. Başlangıç  düğmesi > Ayarlar  > Güncelleştirme ve güvenlik  > Windows Defender > Çevrimdışı Tara ögelerini seçin.

    Bilgisayarınız yeniden başlatılacak ve Windows Defender Çevrimdışı çalışacak ve virüsler ile kötü amaçlı yazılımları tarayacak. Tarama yaklaşık 15 dakika sürebilir ve işlem tamamlandıktan sonra bilgisayarınız yeniden başlatılır.

  3. Performans sorununu yeniden oluşturmayı deneyin.

Windows Defender Çevrimdışı ile kötü amaçlı yazılım ve virüs taraması yapmak için (Windows 10 Sürüm 1709)

  1. Bilgisayarınızda açık olan belgeleri ve diğer programları kaydedin.
  2. Başlangıç  düğmesi > Ayarlar  > Güncelleştirme ve güvenlik  > Windows Defender > Windows Defender Güvenlik Merkezi’ni aç seçeneğini belirleyin.
  3. Virüs ve tehdit koruması’nı ve ardından Gelişmiş yarama > Windows Defender Çevrimdışı tarama > Şimdi tara’yı seçin.

    Bilgisayarınız yeniden başlatılacak ve Windows Defender Çevrimdışı çalışacak ve virüsler ile kötü amaçlı yazılımları tarayacak. Tarama yaklaşık 15 dakika sürebilir ve işlem tamamlandıktan sonra bilgisayarınız yeniden başlatılır.

  4. Performans sorununu yeniden oluşturmayı deneyin.

Bilgisayarınız hâlâ yavaş çalışıyorsa sonraki ipucuna geçin.

7 – Bozuk Windows sistem dosyaları olup olmadığını denetleyin.

   Deployment Image Servicing and Management Aracı (DISM), bozuk Windows sistem dosyalarını tarayan bir Windows yardımcı programıdır. Sorun bulursa sorunlu sistem dosyalarını bilgisayarınızda bulunan önbelleğe alınmış bir sürümden değiştirmeyi dener. DISM dosyaları değiştiremezse Sistem Dosyası Denetleyicisi (SFC) bozuk dosyaları Windows Update aracılığıyla denetleyebilir, ardından indirebilir ve değiştirebilir.

Deployment Image Servicing and Management Aracı’nı (DISM) kullanmak için

  1. Görev çubuğundaki arama kutusuna komut istemi yazın ve Komut İstemi‘ni basılı tutun (ya da sağ tıklayın) ve Yönetici olarak çalıştır > Evet‘i seçin.
  2. Komut istemine, dism.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth yazın (“dism.exe” ile “/” arasında boşluk vardır ve her anahtar (\) ile ayrılmıştır).
  3. DISM bozuk dosyalar bulur ve bunları değiştirirse bilgisayarınızı yeniden başlatın ve performansın iyileşip iyileşmediğine bakın.

   DISM hakkında daha fazla bilgi için bk. DISM veya Sistem Güncelleştirmesi Hazırlık aracını kullanarak Windows Update hatalarını düzeltme.

Sistem Dosyası Denetleyicisi’ni (SFC) çalıştırmak için

  1. Görev çubuğundaki arama kutusuna komut istemi yazın ve Komut İstemi’ne basılı tutun (veya sağ tıklayın), ardından Yönetici olarak çalıştır > Evet’i seçin.
  2. Komut istemine sfc /scannow yazın (“sfc” ve “/” arasında boşluk olmasına dikkat edin).
    Tarama birkaç dakika sürebilir.
  3. Tarama sonuçlarına göre aşağıdakilerden birini yapın:
    • SFC bozuk dosyalar bulur ve bunları değiştirirse bilgisayarınızı yeniden başlatın ve bilgisayarınızın performansının iyileşip iyileşmediğine bakın.
    • SFC bozuk dosya bulamazsa veya bozuk dosyaları bulur, ancak bunları değiştiremezse Deployment Image Servicing and Management Aracı’nı (DISM) kullanmayı deneyin.

Sistem Dosyası Denetleyicisi hakkında daha fazla bilgi için bk. Eksik veya bozuk sistem dosyaları ile ilgili sorunları gidermek üzere Sistem Dosyası Denetleyicisi aracını kullanma.

Bilgisayarınız hâlâ yavaş çalışıyorsa sonraki ipucuna geçin.

8 – Windows’un görünümünü ve performansını ayarlayın.

   Windows 10, animasyonlar ve gölge efektleri gibi birçok görsel efekt içerir. Bunlar muhteşem görünür, ancak aynı zamanda ek sistem kaynakları kullanabilir ve bilgisayarınızı yavaşlatabilir; bu durum, özellikle bilgisayarınızın düşük miktarda belleği (RAM) varsa geçerlidir.

Windows’ta görsel efektleri ayarlamak için

  1. Görev çubuğundaki arama kutusuna performans yazın, ardından Windows’un görünümünü ve performansını ayarlama‘yı seçin.
  2. Performans Seçenekleri iletişim kutusunda Görsel Efektler sekmesinde En iyi performans için ayarla > Uygula‘yı seçin.
  3. Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve bilgisayarınızın hızlanıp hızlanmadığına bakın.

Bilgisayarınız hâlâ yavaş çalışıyorsa sonraki ipucuna geçin.

9 – OneDrive eşitlemesini ayarlayın veya kapatın.

   Bilgisayar ayarlarınız dosyaların varsayılan olarak kaydedilip kaydedilmeyeceğini seçmenize izin verir. Varsayılan olarak dosyaları bilgisayarınıza veya OneDrive’a kaydedebilir ve iki konum arasında eşitleyebilirsiniz. Bu, dosyalarınıza internete bağlanabilen tüm cihazlardan ulaşmanızı sağlar ve bilgisayarınızın zarar görmesi veya kaybolması durumunda dosyalarınızın yedeklenmesine yardımcı olur. Ancak dosyalar, bilgisayarınız ile OneDrive arasında eşitlemelidir ve eşitleme işlemi bilgisayarınızı yavaşlatabilir.

OneDrive ile eşitlemeyi durdurmak için

  1. Görev çubuğundan Dosya Gezgini’ni seçin.
  2. OneDrive – Kişisel‘e basılı tutun (veya sağ tıklayın) ve ardından Eşitlenecek OneDrive klasörlerini seçin seçeneğini belirleyin.
  3. OneDrive’ımdaki tüm dosya ve klasörleri eşitle onay kutusunu temizleyin, ardından Tamam‘ı seçin.
  4. Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve daha iyi olup olmadığına bakın.

   Bu işlem, bilgisayarınızla ilgili performans sorununu düzeltirse eşitlemeyi tekrar açma ve dosyalarınızı eşitlemeye devam etmeyi öğrenmek için OneDrive eşitleme sorunlarını düzeltme konusuna göz atın.

   Bilgisayarınız hâlâ yavaş çalışıyorsa OneDrive’da tüm dosya ve klasörleri eşitle onay kutusunu tekrar seçerek OneDrive ile eşitlemeyi açın ve sonraki ipucuna geçin.

Comment here