Akıllı TelefonlarAndroidIOSMobil

Cep Telefonları Beyinde Kansere Yol Açabilir

Yeni araştırmalar, cep telefonlarının uzun süreli kullanımının ölümcül bir kanser türüne yol açabileceğini gösteriyor. Bilim adamları, beyin kanseri oranlarının son birkaç yılda ikiye katlandığını bildiriyorlar.

Bilim adamları, cep telefonu kullanıcıları arasında, son çalışmaların “endişe verici” bir eğilimi ortaya çıkardığından, cep telefonlarında kanser riskleri konusunda yeni uyarılarda bulunuyorlar.

Bulgular bu hafta Journal of Public Health and Environment (Halk Sağlığı ve Çevre Dergisi)’nde ortaya çıktı.

Ancak bilim adamları arasında cep telefonları ve beyin kanseri arasındaki bağlantı söz konusu olduğunda farklı görüşler ortaya çıkıyor. Bazı araştırmacılar, durumun sadece cep telefonu radyasyonu değil, başka faktörler tarafından teşvik edilebileceğine inanıyorlar.

Çalışma yazarları, cep telefonlarının kitlelere ulaşmasından bu yana Glioblastoma Multiforme (GBM) adı verilen ölümcül bir beyin kanseri oranının yükseldiğini söylüyorlar.

Araştırma, GBM’nin popülasyondaki insidansını analiz etmek için yapılan ilk girişimdir ve bulgular “endişe verici” dir.

Doktorların Radyasyon ve Çevre için Sağlık İnisiyatifinden (PHIRE) araştırma ekibi, diğer beyin kanseri türlerinin daha az görülmesine rağmen günümüzde GBM oranlarının hala yüksek olduğunu belirtmiştir.

Birçok hastada beynin bir bölgesine kulağa daha yakın olan, frontal temporal lobda beyin tümörleri vardı. Bu nedenle ekip, telsiz telefonların ve cep telefonlarının kullanımının gliomalara neden olabileceğinden şüpheleniyor.

Araştırmaya katılan Profesör Denis Henshaw, bu tür kanser eğilimlerinin  tedavilerine odaklanılması ve daha dikkatli incelemeler yapılması gerektiği konusunda uyardı.

Yorumlarınızı bu yayının altında paylaşabilirsiniz.

Yayını beğendiyseniz sosyal medyada paylaşmayı unutmayın.

Comment here