GüvenlikHaber

Facebook İstihbarat Şirketi Olmakla Suçlanıyor

Dünyanın en büyük sosyal medya platformlarından bir olan Facebook’un, 2016 ABD başkanlık seçimlerimde seçmen tercihlerini etkileme yönünde çalışmalara katıldığı ortaya çıktı.

Merkezi Londra’da bulunan Cambridge Analytica şirketi ile birlikte Facebook‘un 2016 ABD başkanlık seçimlerine seçmen tercihlerini etkileme amacıyla müdahale ettiği ortaya çıktı. Bu skandalla birlikte Cambridge Analytica şirketi CEO’su Alexander Nix’in görevine son verildi.

Nix’in her şeyi itiraf ettiği bir video kaydı İngiliz Channel 4 kanalında yayınlandı. Nix, veri analizleriyle Trump‘un kampanyasına destek verdiğini ve Trump ile defalarca görüştüğünü belirtti.

Ortaya çıkan bu durumla birlikte Facebook hisseleri büyük düşüş yaşıyor. Geçtiğimiz cuma gününden bu yana Facebook‘un piyasa değeri yaklaşık 43 milyar dolar düşüş yaşadı. Facebook‘un kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg‘in kişisel serveti de 74.5 milyar dolardan 69.3 milyar dolara geriledi.

ABD ve İngiltere’de Facebook‘a dava açıldı ve Zuckerberg ifadeye çağrıldı. Ayrıca ABD Senatosu da Zuckerberg‘i ifadeye çağırdı. Facebook 50 milyon kullanıcısının verilerini izinsiz kullanma ile suçlanıyor.

Eski ABD’li istihbarat çalışanı Edward Snowden, Cambridge Analytica ve Facebook skandalında Facebook‘un kurban değil suç ortağı olduğunu söyledi. Snowden, Facebook‘un adeta bir istihbarat örgütü gibi çalıştığını, kullanıcı verilerini satarak para kazandığını belirtti.

Yorumlarınızı bu yayının altında paylaşabilirsiniz.

Yayını beğendiyseniz sosyal medyada paylaşmayı unutmayın.

İnternet Dünyası kategorisinden daha çok yayını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Comment here