Yazılım

6 Windows Sırrı Cevabını Buldu

Windows’ta belki aklınıza gelen, belki aklınızdan bile geçmeyen, ancak cevabı çoğunlukla merak edilen 6 soruyu cevapladık…

1. Bir dosyayı sildiğinizde ne olur?

Geri Dönüşüm Kutusu’nu devre dışı bırakmadıysanız dosya ilk önce buraya gönderilir. Böylece yanlışlıkla sildiğiniz dosyaları geri getirebilirsiniz. Ancak dosyaları Geri Dönüşüm Kutusu’ndan silseniz bile gerçekten silinmezler, sadece üzerine yazılmak üzere işaretlenirler.

Bu yüzden tamamen silinen dosyaları Recuva gibi bir araçla kurtarmak, kısa bir süre için mümkün olabilir. Bir dosyayı gerçekten yok etmek için, özel araçlarla üzerine rastgele veri yazmalısınız.

2. Dosya ve klasör adı kısıtlamaları

/, *, \ ve : gibi karakterleri dosya adlarında kullanamazsınız. Örneğin \ karakterinin kullanılmamasının nedeni, dizinleri birbirinden ayırmak için kullanılmasıdır. C:\Kullanıcılar\Misafir\user\Windows Gizemleri gibi.

: işareti sürücü harfini belirtmekte kullanıldığı için dosya ve klasör isimlerinde kullanılamaz. * ise komut satırında joker karakter yerine geçer. Örneğin del *.* şu anki klasördeki tüm dosyaları silecektir.

3. Word’ün söyleyecek çok şeyi var

Windows’taki özelliklerin bazıları, geliştiricilerin yazılımı test etmeyi kolaylaştırmak üzere kullandıkları ancak kaldırmadıkları özellikler olsa gerek. Microsoft Word’deki benzer bir işlev, aşağıdaki satırı girip Enter’a basarak uzun bir metin oluşturmanızı sağlıyor:

=rand(5, 10)

Klasik lorem ipsum metnini tercih ediyorsanız, bu komutu kullanabilirsiniz:

=lorem(5, 10)

Bu işlevler sayesinde örneğin kenar boşluklarının veya bir yazı tipinin nasıl göründüğünü test edebilirsiniz.

4. Program Files (x86) klasörü neden ayrı?

Windows, 32-bit ve 64-bit programları ayrı klasörlerde saklıyor. Peki neden hepsini tek bir klasörde toplamıyor?

Bunun nedeni, bazı 32-bit programların 64-bit seçeneğinden önce ortaya çıkmış olması. Bu programlar 64-bit DLL dosyalarının varlığından bile habersizler. 32-bit programın 64-bit DLL ile çalışması ise hata ile sonuçlanıyor. 32-bit programlar ve bu programlara ait DLL dosyaları 64-bit programlardan ayrı olarak saklandığında, her ikisi de çakışmadan, düzgün biçimde çalışabiliyor.

5. Windows, programların donduğunu nasıl anlıyor?

Programlar, Windows kuyruğundan giriş olayları (fareyi taşıma, klavyeyle yazma gibi) alırlar. Herhangi bir uygulama bu kuyruğa yaklaşık beş saniye boyunca bakmazsa, Windows bu programın kilitlendiğini anlar. Bu bazen program çok meşgulken de yaşanabilir (örneğin Excel’e binlerce satırlık bir tablo yapıştırdığınızda). Bu yüzden Windows’un karşınıza çıkardığı iletişim kutusunda “Bekle” seçeneği de bulunur.

6. Oturum açmadan önce hangi hesap çalışır?

Bilgisayarınız, siz Windows’a oturum açmadan önce sürücüleri yükler. Bu sayede örneğin ekranı görebilir, fareyi ve klavyeyi kullanabilirsiniz. Peki bu işlevler, oturum açmadan nasıl çalışıyor?

Bu esnada arka planda iki hesap çalışıyor. Görüntü, giriş gibi sürücüler, kernel seviyesinde çalışıyor ve kullanıcı hesabına ihtiyaç duymuyorlar. Oturum penceresi ise aslında bir işlem (logonui.exe) ve SYSTEM hesabı altında çalışıyor. Gizli Administrator hesabıyla aynı izinlere sahip olan SYSTEM, Windows tarafından dahili bir hesap olarak kullanılıyor. Ctrl + Shift + Esc’e bastığınızda Ayrıntılar sekmesine bir göz atın. Burada birçok programın kendi hesabınız altında, wininit.exe gibi sistem işlemlerinin ise SYSTEM hesabı altında çalıştığını göreceksiniz.

Comment here